Diari: main masakara-masak
location: dapur di rumah ku
character: chef makanan melayu lol
location: dapur di rumah ku
character: chef makanan melayu lol
salam readers...
Semalam cik fara pg berbelanja la kat carefour yg nun dekat sgt ngan umah fara..haha..klu jln kaki lebih kurang 20 minit n xpyh nk rentas jamed..tpy smlm hujan dah paki baju lawa2 xkn cik fara nk jalan kaki kan..hahah...gelak sorang2 klu pg sane jln kaki ngn dress up bagai..so terpaksa lah merempuh jam 45 minit..adoyai...dah paus berbelanja tuk brg mkn seminggu...so blik plak tgok umah dah banjir..aiseh..lupe nk tutup sliding door..adoihhhhhh..basah sgle bnde..lagi kesiam my houesemate sat bilik banjir....
Disebabkan kepenatan so gagahkan diri buat la "rojak petis " tuk isi perut yg lapar..huhu..actyually fara mmg teringin pon...erm so buat ni "on call" ngan emak tercayang mintak resepi..hahaha,,gealk sorang2,..adeh panas telineg emak bebel.."masak pon xpndai.."heheh..
so ni la hasilnye...:jeng-jeng2...
ni mase ngah mkn..so comot sikit..heheh
so cik fara nk kongsi la resepi ni kan..haha,,,klu rajin buat la..asyik beli jerk kan "pes rojak"..so try..ni resepi dr saye..ni kire berani kasik la..sebb ade orang yg mkn rojak ni ckp then evaluation give me 7/10..hahaha
Bahan: Pes Rojak Petis
pes petis (biar lebih bru sedap)
belacan sedikit
lada kecil 4 biji(ikutla nk pedas or tak)
gula 4sb
kicap masin (satu mangkuk kecil)
air asam (sedikit memadai)
bawang merah dihiris n goreng
bawang putih sebiji
kacang tanah digoreng tanpa minyak then kisar
cara-cara:
- bawang goreng, bawang putih, pes petis, kicap, air asam, gula n lada kecil dikisar
- tuang semua bahan dalam periuk..kacau hingga mendidih...
Bahan rojak:
sengkuang
nanas
timun
tauhu
kangkung- dicelur
cara penyediaan rojak:
- campurkan semua bahan2 yg telah siap dipotong dlm bekas
- masukkan kacang tanah(biar kacang lebih..sedap)
- masukkan pes petis tadi
- kacau hingga sebati
- sedia dihidangkan...
Senang jerk..hehe..so puas hati buat sendiri dapat mkn byk.,.klu beli haha...xcukup lol..
No comments:
Post a Comment