Saturday, December 3, 2011

SeManisNye EpaL Ade RahsieNye

Petang...
arini mood cik fara nak berblog jerk..sebabnye cik fara tgh TENSION ngan pembacaan jurnal n buku berkaitan Training Need Assesment(TNA)...ha lupekan fasal ketensionan cik fara..ni nak share pasal semanisnye sebiji epal tu sbnrnye byk khasiat yg kite xtau...(klu yg jenis menggoogle tu lain la citer kan)..now habit cik fara plak makan epal setiap hari..hahha...ni cik fara search la ape yg berkaitan ngan sebiji epal tu...

kiut miut epal cik Fara

MENGURANGKAN KOLESTROL
Memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari sudah cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangakan kandungan kolesterol dalam badan. Kajian menunjukkan epal mengandungi elemen kesihatan phytonutrient yang boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik. Satu proses yang berperanan dalam pertumbuhan penyakit jantung. Kanak-kanak yang memakan makanan segera dan kemudian memakan  epal atau meminum jusnya, ia sebenarnya menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.

MENGAWAL GULA DALAM DARAH
Fitonutrien dlm epal boleh membantu mengawal gula dlm darah melalui pelbagai mekanisme. Dalam sebiji epal mengandungi Flavonoid spt quercetin boleh merencat enzim  alpha amilase  dan alpha glucosidase yg membantu mememchakan karbohidrat kompelks kpd gula ringkas, Manakala  polyphenols mampu utk mengurangkan penyerapan glukosa dr saluran penghadaman utk merangsangkan sel2 beta pankreas utk mengeluarkan insulin melalui rangsanga reseptor insulin. Mekanisme polyphenols mampu mengwal gula dlm darah anda

MENCEGAH KANSER
Menurut kajian Dr.Lui. dlm "Natural Article" mengatakan bahawa kombinasi Flavanoid & Polyphenols membantu untuk mencegah kanser berikutan sifatnye yg anti-oksidan. Selain itu ia melindungi sel dan tisu daripada dimusnahkan oleh radikal bebas dlm badan kite..

MEMANJANGKAN USIA
Kerana sifatnye yg anti-oksidan maka dapat membantu utk memanjangkan umur kire-kire  10 peratus. so pasni u olss mkn la epal byk2 yerk

Kebaikan epal turut mendapat pandangan positif daripada pakar pemakanan di institusi kesihatan utama.
Menurut Pakar Diet Pusat Perubatan Prince Court, Tan Yen Sing, keunikan epal ialah, ia tidak mempunyai lemak, mengandungi kandungan nutrien dan serat termasuk anti-oksidan yang meningkatkan prestasi badan.


Kata Yen Sing, kajian juga menunjukkan bahawa epal juga baik untuk mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser, lantas mengurangkan kolesterol darah.




Seorang lagi pakar pemakanan yang mengkhusus dalam penyelidikan buah, Prof. Madya Dr. Rokiah Mohd Yusof yang merupakan Pakar Pemakanan di Universiti Putra Malaysia juga berpendapat epal baik untuk kesihatan adn merupakan salah satu pilihan buah yang sesuai di pasaran.




''Saya menggalakkan orang ramai mengambil sekurang-kurangnya tiga hidangan buah sehari," kata Dr. Rokiah
kredit to: http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=15
              http://www.appleproducts.org/pr14.html


 P/S:Ingat tak dulu2 mase since at primary scool lg kite sllu dgr cikgu pesan dlm kelas Eng. Language:

" An apple a day keeps the doctor away"

jom follow cik fara mkn epal hari-hari...

Friday, December 2, 2011

Adab Berkawan

Monink...cik fara xleh tdo.so jari jemariku yg runcing bak hujung garfu ni gatai plak nak menekan papan kekunci lappy..hahahaha....alkisahnye...pernah la mengalami perkara camni,,,dalam berkawan xsumenye indah..ada suke  dan duke..ade manis madu ade pahit hempedu..(i xmkn hempedu u..)so dah 23 tahun cik fara hidup ni...bolehla share...beselah hidup di alam remaja(erm remaja lagikah???) orang mude darahnye sentiase cpt mendidih..mcm2 perkara berlaku either baik or buruk..Tips berkawan..

  • Baik Budi PekertiCarilah kawan yg baik budi pekertinya..y??? ikut logik bahawa kite ni TERLALU LEMAH & CPT TERPENGARUH dgn ajakan kawan2..if ade yg dpt menangkis kawan2 ajak ke arah kejahatan or buat perkara yg xbaik..gua tabik sama lu la...Xslalah nk berkawan dgn kawan yg noty2 or degil but kite sbg kawan bertanggungjawab tuk menegur or menasihati yg "Perlu". jgn kite pulak yg terlebih NOTY nye..
  • Bijak, berilmu or Mempunyai cite2Bukannya cik fara memilih berkawan..tapi atas dasar pengalaman..so cik fara nk ingatkan especially pd adik2 remaja nak berkawan tu biarlah dgn org yg bijak, ade ilmu n ade cite...klu kite tergolong bersama mereka insyallah kite dan mereka akan berjaya..bukan nk avoid kawan2 yg xbersekolah ke or ape ke..boleh berkawan..tpy kite yg ade pelajaran , ade ilmu kene bantu mereka...ingat..mereka yg xde citer2 susah tuk mencapai kejayaan sbb org yg xde citer2 ni akan leka dan lalai..mereka yg ade cter2 pula bersungguh2 tuk capainya..sedikit sebanyak dpt mempengaruhi diri kite ke arah kebaikan..SEYESLY I HATE NGAN ORG YG XMEMPUNYAI CITE2 N XNK IMPROVE THEIR LIFE..
  • Jangan Mudah terlalu Mempercayai KawaNYes...kite jgn terlalu mudah nk caritakan hal yg terlalu peribadi pd rakan kite...Sebelum memceritakan kenelah pastikan yg kawan kite tu bukan jenis "mulut murai","noisy parker", "internet bergerak"..silap haribulan habislah citer peribadi u olss sampai pd orang lain...CIk Fara bg situasi la...contoh Aini berkawan baik dengan Aisha..mereka satu kelas...satu hostel..compete dlm pelajaran..so Aini pernah menceritakan kisah silam kenakalannye pd Aisha..1day..Aini dapat tahu ade org lain yg tahu akan perihal diri die..SO????...jawab sendiri la kan..apa yg cik Fara nk sampaikan "INGATLAH ORG YG TERDEKAT DGN KITE AKAN MUSNAHKAN KITE DAN AKAN MENJADI MUSUH"..so berhati-hati..
  • Jujur dan Ikhlas BerkawanDalam hidup ini bak kate orang bagaikan roda..pastikan bile kite berkawan diri sendiri tu niat kene baik dan ikhlas..TERIMA KAWAN SEADANYA..baik kekurangan dan kelebihannya..jgn niat berkawan hanya tuk kepentingan diri sendiri.,Insyaallah jika kite ikhlas berkawan maka kawan kite pon ikhlas dalam perhubungan.WHAT U GIVE U GET BACK!!!
  • Sentiasa Bersangka BaikApabila kite mendengar perkara yg xelok..kite perlu selidiki dulu..jgn bertindak terburu2 menyalahkan kawan kite..kene sentiasa bersangka baik..if xpuashati kene lah tanye tuan badan..minta penjelasan...jgan kite mendengar dr pihak orang lain.Kadangkala cerita yg disampaikan tidak benar dan akan merosakkan hubungan bersama kawan kite.BERSANGKA BAIK MENGELAKKAN PERGADUHAN!

ha..pasni check diri sendiri n check kawan2 u olss..heheh..enjoy ur life wif a good fred







Petua Tradisional Tuk Kurangkan or hilangkan Jerawat /Pimple

u olss...

Entry arini...cik fara nk share pasal petua tradisional nak cantik..alolo..hahha..bese la kan..klu gurls nk nampak cantik...yg man plak nk nampak hansem...erm tapy cantik ke hansem ke tu subjektif...erm susah nk nilai...dis time cik fara nak share tuk luaran punye..yg dalamman next entry la,,,cik fara nak share pasal nak rawat cara tradisional pasal jerawat or pimple...we feel uncomfortable n not confident in front of people if ade pimple kan!!! so u olss kene jage la muke tu..kene la rajin tuk cari alternatif..kadangkala bajet korang ciput kan,..sometime muke kite ni xsesuai paki produk2 yg sedia ade..y not u ols try cara tradisioanl..murah n bende yg ade kat umah...

HILANGKAN or KURANGKAN JERAWAT/PIMPLE:

Ambil kunyit hidup..then bakar..i mean just layur atas api sekejap..then parut..ambil dye punye hampas tu ltak kat muke atau tempat yg ad jerawat/pimple...buatlah seminggu 3 kali...hari2 pon xpe....seyes jerawat or pimple u olss kecut taw.

kalau xnk kunyit...boleh jugak gune serbuk kayu manis...erm zaman skrg dah moden derr...pegi "Giant" beli yg ready made punye....then ambik sikit + air pastu tepek kat muke korang,,,pesanan jgn byk sgt..sbb kayu manis ni panas,,,agak-agak sude...if x nty muke  u ols sbengkak or burn mak xtanggung u..jerawat sure kecut..



erm if xnak kunyit or kayu manis..boleh jugak guna bedak sejuk+limau nipis..ha..sape yg ade resdung sure muke korang gatai or merenyam sekejap..erm pastu ok..bedak sejuk ni dpt melicinkan kulit taw...

P/s: nak rajin buat selalu..klu mls..xde kesan...erm sbb cik fara amalkan cmni so skrg muke dah jarang ade pimple..sape yg muslim tu..selawat la dulu yerk...insyallah mslh jerawat akan berkurangan dan tiada lagi..



Sunday, November 27, 2011

sakit itu ade hikmahnye....

assalammualaikum n salam maal hijrah...

hari berganti hari...masa sudahpun berlalu dan terus berlalu,,,sempena ngan tahun baru islam ni cik fara pasti mesti ade yg buat azam baru..erm...bg cik fara plak klu kite buat azam tpy masih ade yg tak terlaksana..so xgune jugak..so pd pndgn cik fara erm azam ni xpyh tggu stp tahun baru..tpi stp hari kene ada azam n cube capai azam tersebut...but stp org ade kehendak n pkr yg dihajati..but its depend own yourself!!

ape yg berlaku kat cik fara dgn keadaan kesihatan yg sgt teruk n bermacm2 berlaku kadangkala  xsbr dgn dugaan dariNya...memg kite ni insan yg lemah...tapi lama kelamaan cik Fara fkir...kehidupan mst diteruskan dan itulah putaran kehidupan ade..mase kite sihat, ade mase kite sakit...ade mase kite senang ade mase kite susah...selagi masih bernyawa ni kene teruskan jugak...yup..kuncinye Tawakal n sabar dan percaya lah setiap yg berlaku tu ade hikmahnye...so..rase lega n redha dgn apa yg berlaku,,,


Dalam hadist lain Rasulullah SAW bersabda :
عن ابي هريرة رضي الله عنه : عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : ما يصيب المسلم من نصب ولا هم ولا حزن ولا أذى ولاغم حتى شوكة يشاكها إلا :فر الله بها خطاياه (رواه البخارى و مسلم)
Artinya : Dari Abu Hurairah r.a. Nabi Muhammad SAW. Bersabda : Tidaklah seorang muslim ditimpa musibah, kesusahan, kesedihan, penyakit, gangguan menumpuk pada dirinya kecuali Allah SWT hapuskan akan dosa-dosanya (H.R. Bukhari dan Muslim).
Allah SWT menciptakan cobaan antara lain untuk mengingatkan manusia terhadap rahmat-rahmat yang telah diberikan-Nya. Allah SWT memberikan penyakit agar setiap insan dapat menyadari bahwa selama ini dia telah diberi rahmat sehat yang begitu banyak. Namun kesehatan yang dimilikinya itu sering kali di abaikan, bahkan mungkin disia-siakan. Padahal ia mempunyai harga yang sangat bernilai tiada tolak ukur dan bandingannya.

Disamping itu, sakit juga digunakan oleh Allah SWT untuk memperingatkan manusia atas segala dosa-dosa dan perbuatan jahatnya selama hidup di dunia. Kalau dahulu seorang insan yang banyak berbuat kesalahan tidak berfikir tentang dosa dan pahala, maka disaat sakit biasanya manusia teringat akan dosa-dosanya sehingga ia berusaha untuk bertaubat dan memohon ampunan kepada Allah SWT.

hadis n menerangkan pd kita bhwa dengan adenye dugaan spt kesakitan dr yg maha pencipta untuk mengingtakan diri kite tntg ape yg kite tlh lakukan,,, kdgkala masa kite sihat kite lupe pdnYa  but waktu kite dlm kesusahan barulah kite ingat PdNYe..so pengajaran pd cik fara kite kene sllu ingat n bersyukur pdNye setiap masa...wallahualam...



Wednesday, November 23, 2011

nape aku lame xhupdate???



xoxoxoxoxox.....


adoyai....lame sgt cik putryfara ni hupdate..dah bersarang n berlapok..aiyo...sbbnye cik fara ni xlarat nk ngadap lappy..sbbnye...fara kene demam, flu n batuk ....yg pelik tu batuk tu dh nk dkt 2 bulan..so xlarat dah nk telan ubat...bese la klu telan ubat batuk..punye lalok n "stim" tu gile mcm..hahah..jgn kate cik fara pnh layan dadah ok...dis week dah 2 kali g hospital..aiyoyo sakit lol kene injection jgn cterla..skli pegi kene 3 cucuk...dgn ambik drh lg..maik aih..sabo2...dugaan....waktu nilah kene sabar..walaupun kenkdag cik fara rase dh give up...tgok ubat tu xlalu dah...btw nk tak nak kene jg jugak kesihatan tu...sbb susah xleh nk buat keje..aiyo minggu depan nk g dating ngan dr.hansem kat hosital sungai buloh...ha....ha..xnk eken injection lg....


till...chow









Wednesday, October 19, 2011

Puding roTi/ Bread Puding wih source custard

Diari: my life n cooking
Character: Dessert chef
Location: Kitchen Hotel at Kelana Jaya

hye


I really busy searching the recipe from "Mr google" to make a "bread puding ..hehe...As u know im not expert in cooking but now I really enjoy cooking. That why i learn from my housemate, my mum and "Mr google". So i make a "bread puding" yesterday..The taste huuhu...what i can say "marvelous" and i got the evaluation from somebody eat my "bread puding"..So the result is  8/10...of course the taste is suitable for them right??


i'll show you my  bread puding":




I suggest you  to put some fruit for decoration


ingredients:


bread puding:
bread:10-12 pieces
low fat milk: 400 ml
brown sugar: 4 ts / sugar 3 ts(option)
2 eggs
2 ts buttercup/ planta
1/2 tin  evaporated milk
fruit like grape, berry . strawberry or raisin






Preparation:


  1. Soak the bread with low fat milk (small slice)- 10 minutes
  2. beat the the eggs,sugar aand butter until fluffy
  3. then put custard floor/ corn floor and evaporated milk
  4. Beat  the mixture around 5 minutes
  5. Arrange the bread in the bake bowl (better use square shape bowl)
  6. Then put the mixture in bake bowl..and don forget put the fruit like grape, berry, strawberry  or raisins
  7. preheat the oven 180 degrees F
  8. Bake 30-35 minutes.
Now you can served the bake bread or bread puding.




source custard:


2 ts custard floor/ corn floor (option)
2 ts sugars
1/2 tin evaporated  milk
1/2 cup low fat milk


***mix all those ingredients  and cook until boil(around 3 minutes)


P/s: it is my recipe: if  you wanna copy the recipe at you page, asked the permission..and credit to me..heheh..









Tuesday, October 18, 2011

rojak petis sye buat taw

Diari: main masakara-masak
location: dapur di rumah ku
character: chef  makanan melayu lol


salam readers...

Semalam cik fara pg berbelanja la kat carefour yg nun dekat sgt ngan umah fara..haha..klu jln kaki lebih kurang 20 minit n xpyh nk rentas jamed..tpy smlm hujan dah  paki baju lawa2 xkn cik fara nk jalan kaki kan..hahah...gelak sorang2 klu pg sane jln kaki ngn dress up  bagai..so terpaksa lah merempuh jam 45 minit..adoyai...dah paus berbelanja tuk brg mkn seminggu...so blik plak tgok umah dah banjir..aiseh..lupe nk tutup sliding door..adoihhhhhh..basah sgle bnde..lagi kesiam my houesemate sat bilik banjir....

Disebabkan kepenatan so gagahkan diri buat la "rojak petis " tuk isi perut yg lapar..huhu..actyually fara mmg teringin pon...erm so buat ni "on call" ngan emak tercayang mintak resepi..hahaha,,gealk sorang2,..adeh panas telineg emak bebel.."masak pon xpndai.."heheh..

so ni la hasilnye...:jeng-jeng2...
ni mase ngah mkn..so comot sikit..heheh



so cik fara nk kongsi la resepi ni kan..haha,,,klu rajin buat la..asyik beli jerk kan "pes rojak"..so try..ni resepi dr saye..ni kire berani kasik la..sebb ade orang yg mkn rojak ni ckp then evaluation give me 7/10..hahaha

Bahan: Pes Rojak Petis

pes petis (biar lebih bru sedap)
belacan sedikit
lada kecil 4 biji(ikutla nk pedas or tak)
gula 4sb
kicap masin (satu mangkuk kecil)
air asam (sedikit memadai)
bawang merah dihiris n goreng
bawang putih sebiji
kacang tanah digoreng tanpa minyak then kisar

cara-cara:
  1. bawang goreng, bawang putih, pes petis, kicap, air asam, gula n lada kecil dikisar
  2. tuang semua bahan dalam periuk..kacau hingga mendidih...

Bahan rojak:

sengkuang
nanas
timun
tauhu
kangkung- dicelur

cara penyediaan rojak:

  1. campurkan semua bahan2 yg telah siap dipotong dlm bekas
  2. masukkan kacang tanah(biar kacang lebih..sedap)
  3. masukkan pes petis tadi
  4. kacau hingga sebati
  5. sedia dihidangkan...

Senang jerk..hehe..so puas hati buat sendiri dapat mkn byk.,.klu beli haha...xcukup lol..







Wednesday, September 28, 2011

mancari apa yg ku xpasti!!!

Diari: hatiku bergelora
character: heroin mcm dalam novel
location: kat depan tv..sok sek..sok sekkk

salam...

lately ni rase selalu sgt nk marah.....erm simptom PMS ke??not la...
bukan sbb simptom PMS pon
rase menyampah n benci tgok org yg fara tak suke n x brpe gemar.....
aduh..xbaik kan..nk buat cmne..dah kawal dh perasaan ni...erm ok..fine.
..fara ni cemburu ke?..ade kot..sikit2...tpy xde la tahap over jealous kan??
xkuase mak nak layan semua tu nyah!!!
ok...positifkan diri...erm lantakla mereka  tu....
(terase nk pentingkan diri jerk skrg)...

hi hati..nape la mesti ade perasaan cmni...ade bende yg merusngsingkan fara,,
ade bende yg fara xdpt sebenarnye..erm hanya diri jerk yg tahu..makin difikir makin pening...
.lebih baik jgn fikir...

camne nk buat???

Monday, September 26, 2011

manicure murah n cantik kuku ku...u olls pon leh buat..

Diari: Kecantikan adalah hak milik aku..ahaha
Character: pelanggan yg sgt "cute"

Location: Lisa Beauty Aromatherapy, The Summit, Subang

arini..my housemate,kat yati off day..so dye ajak la fara g teman dye buat manicure n padicure...
erm selain tu ade jugak kawan kak yati cina sabahan, Alice namenye...erm yg best kitorang pergi berempat...sape lagi sorang..anak kak alice umur dye baru 1 tahun..we're called him "Ah Joe"...
(alamak lupe nk snap pic die..lfullname die).
btw die ssgt la comel n cute..tapy fara lg la comelkan..hehehe
yg best bawak si budak kecik ni xmeragam n byk kerenah..so bolehla si emaknya buat padicure..
.carik punye carik..semua nail beauty dah full n kitorang dlm waiting list.
.erm mls nk menunggu so pg la usha kat last floor..terjumpe la Lisa Beauty Aromatherapy..
yg pling best klu nk dibandingkan harga dye murah giler...

ni yg fara ingat:

manicure+buffing or colour: rm 28
pedicure +buffing or colour: rm 38

ade jugak treatment yg lain..

so afra pilih manicure jerk..saje nk mncube..huwa  ..mmg best..lisa ni mmg baik..
n berkilat  berkilau my nail..heheh...sesuai ngan harge yg murah..tpy berpatutan...
so fara mmg pilih buffing..xnk colour...
dah shining lol...

if u olls berminat nk pergi..mmg fara syorkan kat sane...seyes service mmg terbaik

ni address:

Lisa Beauty Aromatherapy
Lot F2, 28 The Summit USJ, 
Persiaran Kewajipan,
47600 Subang Jaya, Selangor

try...n look beauty

Nape studnt aku besar2???


Diari :ku bersame student
Character: Fasililtator, cikgu n dot..dot..
Location..Kelas darjah 1..ehehhe

Salam...


lately ni cik fara sebuk sikit..byk bende nk settle..hahah...not "cik" la skrg dh tukar status to "puan"..heheh..
so called me "puan fara"..erm every saturday fara akan ke UPM tuk mengajar kelas Koko Berkredit Baktisiswa Keusahawanan...ni kire subjek yg paling baru la kat UPM..huhu  agak tough jugak la...
erm agaknye ape perasaan lecturer fara dulu erk 1st time mengajar student...


erm bile kaki melangkah kelas jerk..dup dap...dup dap...terase panas muke ni sebab semua mate student fara memandang fara...aiseh...dlm hati berkate.."rileks jerk..kene cool"...Disebabkan fara nk hilangkan nervous so 1st sakli fara masuk..set up teknikal..then pandnag student dengan penuh tersenyum...walhal dalam hati hanya tuhan jerk yg tahu..

Bile dah beri salam n beri kate aluan sikit..so dah mule ok...huhuh..yg pntg fara sentiasa tersenyum jerk..Ape yg fara rase gugup sbb:

1) Student fara baik laki or perempuan lebih tggi n besar dr fara
2) Bile sesi "ice breaking"..huhu..the younger of my student 19 years old n the older...huhu 29 years old...
3) So dgn rela hati fara pon berkate " awak semua boleh panggil saye "Puan Fara"...knpe??jgn tanye..ade sebab fara buat cmtu
3) Bile time fara nk perkenalkan diri..bab umur semua student saye xpcy..."agknye they all tgok fasi dyorang ni kecik sgt kot"".hhehehe


Nasib baikla seminggu sebelum kelas fara dah buat preparation...so lahamdulillah aktiviti kelas berjalan dgn lancar..ade la jugak 2-3 org yg a litle bit noty..erm xpe ..insyallah boleh diatasi..Erm fara gune semua teaching method yg fara beljar dr dr n prof HRD..tq dr n prof sbb fara boleh aplikasi dlm kelas plak...


Hope sgt my student enjoy in my class ..erm hope jugak fara jd fasi yg baik n beri tunjuk ajar yg sepatutnye  pd dyorang..huhu...xsbr 4 de next clas...



Sunday, September 18, 2011

sup cendawan tuk org sakit mcm saye...saye masak sandiri taw!!!

assalammualaikum n salam lebaran...


raye xhbes lg..so nk ucpkan salam aidilfitri.maaf zahir n bati klu cik fara comel ni byk buat silap n salah..
.klu terkasar n tersindir....mulut cik fara mmg "becok" sikit...


alkisahnye...kate org, time raye cmni la sllu dpt sakit sbb open house byk sngt mkn rendang, minum ais..
.erm tpy cik fara ttp xsht...ttbe batuk2 dr sebelum raye ni makin teruk,,,,


erm disebabkan dr.syarifah dah pesan...kene rest lebih..(walhal terlebeh rest),,,then..minum air masak...
kene tdur awal..jgn kuar umah sgt...sbb cuace skrg xelok. jgn stress(dlm pale otak mcm2 dok pikir)..
.jgn mkn makanan berminyak n.bla..bla n bla....(byk nasihat dr..kene ikut)


Cter pasal makanan berminyak...so kene kurangkan mkn MCD yg mane minggu ni dah 4 hari berturut2 cik fara melantak mCD...jgn tanye knape ok???Say no to MCD


then disebabkan peningg pale, batuk n demam dtg secare tibe2 pd pagi ini...so cik fara pon mencancelkan sgle aktiviti sbb xlarat nk drive...lgpon ubat yg dr bg mengantukkan...aktiviti cik fara disebabkan tggl sorang so gagahkan diri jugak masak.........
alahai...yg simple sudah jnji perot kenyang sikit n boleh mkn ubat,,,,


nak tau tak ape cik fara masak????heheheheh...jeng jeng...


arini menu chef fara " sup cendawan"...sbb fara suke mkn cendawan..hahah,,
sup ni bgus tuk org sakit mcm saye...

 sup cendawan_tofu telor...nmpak oily sikit sbb fara tertuang minyak lebeh.
.hehehe bese la sbb cik fara jrg ke dapur...

klu nk cube..try resepi saye ni..seyes sedap...

untuk 2 org makan:
bahan2: bawang besar  1 ulas, bawang putih 1 ulas,cili api 3 biji(dibelah 2)
cendawan, tofu telur 1 batang kecil, fish cake, (carik kat giant...hehehe)
kiub ayam maggi...erm ikut suke nk rase ape
ikan bilis yg kecik2 tu sbb ikan bilis penambah rase manis
sos tiram 1 sudu, kicap pekat sikit saje
garam n ajinomoto...sikit sudah sbb kiub tu dah rase masin...
air ikut sesuai.

care memasak...

1:bawang besar  1 ulas, bawang putih 1 ulas,cili api 3 biji(dibelah 2)-tumiskan..minyak sikit jerk. dah naik bau...masukkan air ..cik fara letak 4 gelas,,,
2: masukkan kiub n ikan bilis..pastikan hancur kiub ayam tu...sehingga mendidih 
3:masukkan , sos tiram n kicap n fish cake, garam n ajinomoto ...tggu jap..
pastu masukkan cendawan n tofu telor...

senang jerk....heheh..cube la...






Friday, August 12, 2011

crite suke n suke holiday kat sabah..

Diari: Kehidupan
Character: aku tetap aku
Location..Sabah Bah.,,,negeri di bawah bayu

erm lame fara xupdate blog...sebabnye..fara bz...sgt bz memanjang,,,then yg bestnye holiday fara ni 4 hari kat sabah,,,30 july-2 ogos...dapat tiket murah giler dr Air asia..so berpeluangla sambut 1st ramdhan kat tempat orang...dulu kecik2 sllu ckp ngan mak

" time sahur kat semenanjung..klu time buke pose adik nk g sabah n sarawak sebab waktu berbuke cpat.."..masih teringat lagi keletah aku mase budak2..hahaha

So 2 hari b4 pose melantak mcm2 mknn kat sabah...

1st day : Kote Kinabalu
sempat posing2..walhal kat area ni xleh snap pic..


 KAt pasar Philiphine
 suke lompat2
1st time makan mee ngan sup..hehe

 seafood ..boleh la murah..
 tourist from france...giler sempoi..duk mkn ngan dyorang..fara suh dyorang try 
manggo+sambal kicap...n  cendol..really kitorang share ...
Claire n FRadd
kat tmpat mkn ni giler hot...sampaikan fara berpeluh sakan...

2day: TAmu Besar, Jalan Gaya, KUndasaNg, Kinabalu Park n KInabalu Pine Resort

 kat tamu besar ni mcm2 bnde plik kite leh jumpe
tapai ubi

i luv sabah




 my xrumate..kak armaina..tq so much bwk saye jln2


cerite sedey...fara kene gastrik,cirit n muntah.. mase kat sini...so trurn dr kundasang kene tahan wad kat Poliklinik Permai..aish melayang duit...kene masuk air plak tu..pengajaran:klu perot bermasalah gastrik kene jge mkn ..

3rd  n 4th day: Sipitang(1st day pose), kota kinabalu n 1Borneo
jety at sipitang...
















Sipitang famous dengan sate..byak gilers jumpe kedai sate..n korang leh menikmati sate di tepi laut..heheh...sate sane best n kecik2...tpy sedap....

Klu nk ke Brunie 6 jam dr Sipitang...nk ke Sarawak if im not mistaken Tuas n Limbang 3 jam...so fara xsmpt nk ke brunie n terlupe nk bawa pasport..huhu..

p/s:best g jln2 tmpat org..tq so much pd kak armaina n families  serta cintanye yg byk bwk jln2..


Thursday, August 11, 2011

SAlaM ramadHan..kebahagiaan orang berpuase

Diari aGama
Character:Ustazah canteq
Location: Musolla



salam ramadhan dearest reader,,,


bulan ramadhan merupakan bulan yang mulia..sentiase mengingatkan diri fara sendiri dan kite untuk melakukan amalan kebaikan..insyallah..


fara ade terbace artikel ini..kebahagian orang yang berpuase...so the link
http://muslim.or.id/fiqh-dan-muamalah/ganjaran-untuk-orang-yang-berpuasa.html


P/s: ilmu kalu kite tak cari n pelajari kite tak akan tahu...walau sekecil perkare pun kite kene kongsi....walau sekecil kebaikan ade ganjaran..dan walau sekecil kejahatan ade balasan,,,,sentiase mengingatkan diri saye,,,






Friday, July 29, 2011

berita yg terbaik to my mum n dad dr anak2 kesayangannye

Diari hidup
Character: anak yg baik n tgh hepy gilers
Location: Fara kat UPM lol,,,Adik Rezza kat PLKN putra Putri, N9, my sis Shue kat APKT, 


hehehe...my fon berdering...lagu Adam Lambert,,,huhu,..msg again,..bukan dr si dia(bese la tgh mood gaduh)..but dr my dear bro Rezza n my sis Shue ...msg2 text me..gtau berite gembire,,,mstilah diorang akan share wif me everything,,,


4.00 p.m
Shue: akkku syg..mai shue nak hebak-hebak berite germbira.."shue jd President Arama Pusat Kota Tinggi"..perh bukan main minah ni...APKT ialah asrama harian bistari school (dulu) n skrg fara dgr jd Cluster School kat Kote Tinggi..asrama hak milik Sekolah Menengah tun Habab..ni la musuh sekolah fara.,.heheh..sbb berdepan jerk ngan sekolah fara , Sekolah Menengah Kebangsaan Laksamana.
Me: Tahniah dik..hehe..bangge la tu..btw bagus la..
Shue: shue la jd president perempuan pertame.,.
Me: geli geleman aku dgr,,,jgn lupe idea akk taw awak pg wakil ke Konvensyen asrama peringkat Kebangsaan..hahaha


adiiku yg sorang ni xpyh tanye nk adiah ape..sbb nty fara blk umah die dah tetapkan nk adiah yg die suke..mmg suke hati die jerk..hehhe..her blog:http://putryrelkeretaapi.blogspot.com/




6.30 p.m


Rezaa a.K.a Ja: akk , jangan jeles adek lu jd "pelatih wira terbaik" ..peserta Kem PLKN putra Putri, N9..fara lupe siri bape dye ni..haha,..
me: tahniah..so berlagak la lu kan..hahah
rezza; haha..btw tq..ja dpt sijil, plug n duit rm60..(cukupla budak baru nk idup..xleh pgg duit byk2)..heheh
me: nk adiah ape..akk g sabah sok pagi..
Rezza: nk butang mutiara tuk baju melayum baju melaytu n sob..sob..hahah..byk gilers adiku mintak..so akk yg baik hati ni putuskan butang mutiare jerk..sbb duit ngah ciput..heheh


 adikku yg noty
adikku n kawannye...

Saturday: flashback,..3.50 pm..
 me: group sife UPm dpt spirit award..hehe...bangge..
emak: bagusla..tahniah...berbaloi 2 bulan duk upm xblik umah
me: tq mak..berkat doa mak..
emak: bile blik umah..
me:pas blik dr sabah..huhu..
emak:" ha..berjalan jerk..(xmarah..tau sgt perangai fara..) mmg setahun boleh dikira balik umah...


kesimpulannye...kene mintak restu ngan emak ayah nk buat ape2 pon..berkat doa mereka memudahkan kita sebagai anak-anak tuk mengecapi kejayaan..amin.. syg my mum n dad..













HPV Roche (cobas® 4800 HPV test)

Diari kesihatan
Charactor: Dr. Sakit Puan
Location: Hospital Serdang...
Mode: sedey..di kelilingi oleh pesakit..


salam perpaduan to all readers..


This entry fara nk share to all woman especially..but for guys it doesn't matter if u have knowledge n information about this...


hey readers, did u know HPV Roche (cobas® 4800 HPV test)???
erm dis question i asked to my friend(ladies)..erm so bad sbb bende2 pntg cmni mereka xambil kisah..


" HPV Roche (cobas® 4800 HPV test) ni Ujian baharu daripada Roche Diagnostics, iaitu ujian HPV Roche (cobas® 4800 HPV test) kini boleh didapati di Malaysia. Secara lebih khusus, ujian itu mengenal pasti dua jenis virus penyebab risiko paling tinggi iaitu HPV 16 dan 18. Setiap satunya dikenal pasti menjadi punca bagi 70 peratus daripada kes.Ia mengesan kehadiran HPV yang menyebabkan lebih 99 peratus daripada semua kes kanser serviks. Secara tidak langsung, ia membantu mengenal pasti wanita yang berisiko lebih tinggi.Terdapat lebih 100 jenis HPV. Sebanyak 14 jenis daripadanya dianggap berisiko tinggi untuk menular menjadi kanser serviks.Daripada 14 ini, dua jenis mempunyai kebarangkalian paling tinggi mengakibatkan kanser serviks, iaitu HPV 16 dan 18. Wanita dengan HPV 16 atau 18 berisiko 35 kali ganda lebih berkemungkinan menghidap kanser serviks berbanding mereka yang tanpa HPV.




UJIAN pap smear tidak dapat mengesan kehadiran HPV 16 dan 18.


Ujian HPV Roche baharu yang diluluskan Pentadbiran Makanan dan Perubatan Amerika Syarikat (FDA) itu mengenal pasti HPV 16 dan 18 secara berasingan dan pada masa yang sama mengesan 12 jenis HPV risiko tinggi dalam keputusan terkumpul.

Kanser serviks ialah kanser kedua paling umum dalam kalangan wanita Malaysia selepas kanser payudara.

Barah pangkal rahim itu meragut nyawa lebih daripada 600 wanita di seluruh negara setiap tahun iaitu dua kali ganda lebih tinggi berbanding kadar di negara seperti United Kingdom dan Belanda. Negara juga menanggung perbelanjaan kira-kira RM52 juta setahun untuk rawatan penyakit tersebut.

Buat masa ini, ujian paling umum bagi kanser serviks ialah pap smear. Namun begitu, satu kajian yang dilakukan baru-baru ini mendapati bahawa seorang daripada 10 wanita yang diuji positif untuk HPV 16 atau 18 menggunakan ujian HPV Roche, mengalami prakanser serviks meskipun keputusan pap smear mereka normal.
HPV merujuk kepada virus papilloma manusia. Kanser serviks juga disebabkan oleh jangkitan terus-menerus dari HPV jenis onkogenik iaitu yang berpotensi menyebabkan kanser.
Langkah mengenal pasti kanser serviks pada peringkat awal adalah amat kritikal kerana kadar penyembuhan bagi prakanser ialah 98 peratus.
Bagaimanapun, apabila penyakit telah menular menjadi kanser dan merebak kepada organ lain, tidak sampai 20 peratus wanita dapat hidup lebih lama daripada lima tahun.


Y i wrote dis entry...???


coz lately ni i heard a few of my friend having cancer...mcm2 jenis yg ade...so kesian sgt pd mereka...
erm fara xde la rase umur tue sgt.msih di awal 20-an..hehehe...but ade sorang ladies ni pesan kat fara jage kesihatan sejak mude lagi...jgn tggu sakit..haha...so sekarang..bnde2 berminyak ke ape ke...fara dah kurangkan..huwawa..but MCD stil lagi mkn...erm my dear said..fara ni skrg cerewet bab mkn...haha...so dulu fara xmkn sayur langsung..skrg byk dah..terutame ulam sbb nk awet mude n cantik..perlu ke???
yes perlu..sbb wanita suke pd kecantikan..tpy kene jge kesihatan....kita xboleh nk menghalang takdir but kite berusaha tuk mencegah penyakit dgn cara yg sepatutnye..


Rumusan:


  •  dulu n sekarang kaedah nk check kanser serviks..gune kaedah pap smear...but keputusan xtepat kern xdpt kesan HPV 16 n 18
  • Now terbaru kaedah HPV Roche boleh kesan HPV 16 n 18
  • HPV merujuk kpd virus popiloma manusia.terdapat lbh 100 jenis HPV yg mnybbkan kanser but 14 drpdnye menybbkn kanse serviks...yg paling kritikal HPV 16 n 18 yg menunjukkan kebarangkalian mneghidap kanser serviks
  • Tempat rawatan: Rocas 4800 HPV atau Ujian HPV Roche kini boleh didapati menerusi beberapa rangkaian makmal seperti Clinipath, Lablink, Biolife Lab dan Pusat Perubatan Prince Court sebelum diperluaskan ke seluruh negara. Kemudahan pengesanan terbaru ini dikenakan caj RM200 hingga RM250 bagi setiap ujian. 
p/s: fara bukan doktor,..tpy fara terbace artikel ni kat akhbar...hehe...





Wednesday, July 27, 2011

in a mood classic...

alololo..

fara suke sgt2 dgn lagu ni..sbb classic giler.mcm zaman P.Ramlee. n zaman dolu-dolu...
nak tau cmen fara leh suke...erm..sbb fara tgok cter Ana Lu'lu kat tv3..hahaha
then download this song..huwa...very classic n relax lol..
BTw..fara xsuke YUna pon...erm suke ngan lagu ni jerk...lagu lain..huwa..fara xsuke...
nah ni dis lirik..


Cinta apakah tandanya
Jika egkau hanya mempermudah kata saja
Hati tak akan berguna
Jika sang asmara tidak merasa kedalam jiwa

Rindu itulah tandanya
Aku kasih mu aduhai asmara
Cinta oh cinta yang ternyata
Hanya dapat ku sematkan
Didalam dada ku yang remaja
koleksi lirik lagu http://liriklagu.biz
Gelora di dalam jiwa ku
Bergetar merayukan sukma
Menyanyi lagu cinta hati
Tanda ku nan membalas cinta mu
Yang tidak mudah hilang dari kenangan ku
Yang tidak mudah hilang dari kenangan ku
Rindu itulah tandanya
Aku kasih mu aduhai asmara
Cinta oh cinta yang ternyata
Hanya dapat ku sematkan
Didalam dada ku yang remaja
by Yunalis Zarai

MY LIFE n SIFE

monink...dah lame xmengudate blog..


y??? coz i'm buzy preparing SIFE National Competition 2011 last week  and it's critical weeks..BTW..all be done..during teh competition last week..UPM got SPIRIT AWARD..even thouh as a new competing team..huwa..proud wif myself and SIFE UPM NATIONAL COMPETITION MEMBERS..especially mira, bon, vicky, fiza, effa, waris, hafiz and...and UPM administration from CEISeD and BHEP..TQ to supporters..huwa..terharu la plak..1st time masuk n gor award..heheh...


Semua hasil kerje keras selame 2 bulan....spent my whole time wif team members at UPM. Miss my mum and dad so much..erm the malay quote said " if kite kerja keras dan bersungguh kita kan berjaya"..walau byk manapon rintangan n halangan if niat kita ikhlas kita akan berjaya...huhu..


i learn something n everything in dis competition..learning process trough experience is the best way...


hepy sgt...
 suka suki

wif FA. Dr raja Nerina

pic moment after closing ceremony

sweet pic


All UPM student encouraged to be a SIFER,,visit our muke buku: